Идеологија Србског Национализма

12 ÐÑ, 2012

Почетак Хришћанства Код Срба

Генерална — Аутор svarog @ 14:08

ПОЧЕТАК ХРИШЋАНСТВА           

КОД СЛОВЕНА

 

Рад са којим је др Јован И. Деретић учествовао на II Mеђународном конгресу о докириловској писмености и претхришћанској култури, одржаном у Петрограду 12-14.05.2009.године

            Хришћанство, као нова религија, појавило се у оквиру Римске империје, у пределима са мешовитим становништвом, који су дуго времена били под утицајем србске културе и србског језика. Моћна империја Сурбија (Асирија) је дуго времена била господар Блиског Истока и Централне Азије. Званични језик ове империје био је србски који искривљено називају арамејским, старији назив је „сарбејски“. На том језику је Христос проповедао и сви његови ученици. На том језику је написана прва верзија Старог завета. То нам може послужити као путоказ зашто се у Хришћанству, као новој религији, налазе бројни елементи старог прехришћанског србског веровања. Може се с правом говорити о сербском хришћанском и прехришћанском православљу. Не ради се само о спољним појавама које би се могле назвати старим обичајима или верским фолклором које је, према сведочењу епископа Еузебија, увео цар Константин да би приближио хришћанство народу, него и о неким теолошким поставкама. Не треба се много питати одакле је Константин узео те народне обичаје које је увео у Хришћанство, узео их је из свог родног места града Низе, данас Ниша.

            Многи подчињени народи, прво у Сурбијској империји, а потом у Римској империји исповедали су веру својих господара, а полагали наду у Бога да ће им послати месију који ће их ослободити и издићи на виши степен живљења. Њихова надања су се испунила појавом Исуса Христа као сина Божијег и намесника на земљи. Он испуњава све што су од њега очекивали, побеђује смрт и после погубљења устаје из гроба. У политички и морално декадентном Римском царству тежње за новим схватањима и веровањима су захватиле у првом реду обесправљене и осиромашене друштвене слојеве.

            У Еванђељу по Матеју, глава десет, описано је Христово упуство својим ученицима како да иду међу народ и проповедају хришћанство. Они су морали ићи боси, без постола. Постолом су стари Срби називали обућу, а постолар је још у средњем веку називан обућар. Апостол је човек без обуће, онај који је ишао бос да проповеда веру Христову.

            Први од апостола, први од њих 12, који је кренуо међу народ да проповеда хришћанство био је свети Јаков Забедејев, брат Јована Богослова. Кренуо је из Палестине за Панонију. (Фарлати, I ст. 251.) Свети Јаков је допловио лађом од Палестине до Епидауруса (данас Цавтат) главне римске луке на источној обали Јадрана, а одатле римским путем до Сербиума, данас Сремска Митровица. Римски пут је водио од Епидауруса до града Сербиума (Сирмиума), важног стратегијског центра на реци Сави. Тај пут је водио преко Требиња, Билеће, Автовца, Фоче и Лознице коју су тада називали Аб Дринум, то јест На Дрини. У свим овим местима су постојале мезулане, прихватне станице за путнике. У свим тим местима Свети Јаков је оставио проповеднике, а у Сербиуму подигао је цркву и поставио Св. Андроника за епископа 34. године. (Фарлати, I ст.252.) Св. Андроник је био његов ученик кога је довео из Палестине. То је била прва хришћанска црква и први епископ у васељени. Зато је примогена хришћанска црква србска, односно словенска.

            Свети Јаков се вратио истим путем у Јерусалим где га је посекао мачем краљ Ирод Агрипа I 45. год. Био је први од апостола који је погубљен за рад Христа.

            Други апостол који је дошао у Србију (под Србијом се овде подразумева у то време цело Балканско полуострво осим Грчке, то јест предео од Олимпа до мора.) био је Св. Петар 42. године.(Фарлати I ст.238.) Св. Петар је дошао истим путем којим је дошао Св. Јаков. Проповедао је и организовао Цркву на пределу римске Далмације у току 42. године. Следеће 43. године Св. Петар је отишао у Рим да и тамо организује хришћанску цркву. Поставио је свог ученика Лина да га замењује на челу римске цркве. Када је цар Клаудије протерао из Рима хришћане и Јевреје, сматрајући их за тајне организације, Св. Петар је избегао у Равену и одатле прешао у Србију. Није ишао у Далмацију него у Панонију.

            Св. Петар организује цркву у Панонији и поставља Св. Епенета за поглавара Цркве за префектуру Илирик 49. године. (Др Јустин Поповић, Житија Светих, Јун, ст. 653.) (Фарлати, I ст. 240.) Св. Епенето је имао положај архиепископа Илирика. Од тога времена постоји архиепископија за Илирик, односно Србију, у Сербиуму (Сремска Митровица). Архиепископија за Илирик је остала у Сербиуму до времена Атилиних ратова, када је, под изговором опасности, премештена у Солун на територију Ромејског царства. Због тога је 530. године успостављена нова архиепископија за Илирик (Србију) у Солину. Тада је епископ Онорије III подигнут у чин архиепископа. То је био један од главних разлога што је цар Јустиниан повео рат против Србије 535. године и тада је преместио архиепископију за Илирик из Солуна у Јустиниану Приму.

            Србска, то јест словенска апостолска Црква је примогена Црква у васељени. Она је вишеапостолска јер је у Србији боравило и проповедало седам апостола. То су:

            Свети Јаков, дошао 34. године. Успоставио прву епископију.

            Свети Петар, дошао 42. године. Организовао Цркву у Далмацији, а затим успоставио прву архиепископију 49. године у Сербиуму. Проповедао је у Панонији, Мезији, Тракији и међу Србима у Малој Азији.

            Свети Андрија Првозвани, дошао 52. године. Св. Андрија је Петров брат који је проповедао у Тракији, Македонији, Новом Епиру, Зети, Мезији, Подунављу, Криму, код сарматских Алана на Кавказу, у Абхазији, Скитији и Херсонезу и у Русији на пределу Кијева и Новгорода. (Др Јустин Поповић, Житија Светих, Новембар, ст.827.)

            Свети Матej, дошао 56. године. Проповедао у Мезији (централна Србија)

            Свети Павле, дошао 57. године. Проповедао у Македонији, Дарданији и Далмацији. Најдуже је боравио у Херцеговини, Требиње.

            Свети Лука, дошао 58. године. Проповедао у више покрајина у Србији, боравио дуже времена у Требињу.

            Свети Марко Евангелиста. Проповедао у западним покрајинама Србије, Јаподија, Истра и Норик.

            Поред седам апостола у Србији су живели и проповедали и њихови ученици. Међу главним апостолским ученицима ми ћемо навести њих девет.

            Свети Епенето,

            Свети Тит Јазиг,

            Свети Домно,

            Свети Ермија,

            Свети Климент,

            Свети Тимотије,

            Свети Аполинар,

            Свети Епифанио,

            Свети Крескенс.

            Седам апостола и девет апостолских ученика су поставили и учврстили хришћанску Цркву код Срба, односно Словена. Ни једна друга земља, ни један други народ није имао тако бројне апостолске посете. Ни једна друга Црква нема такав примат у хришћанском свету. Ни један део од тог огромног ауторитета није искоришћен. Темељи цркве Св. Јакова стоје под ведрим небом и чекају обновитеље, док православље бледи и пропада. Време је за обнову и јединствену словенску цркву.

            Употребио сам у наслову име Словени уместо Срби, с погледом на садашње време. Словени се помињу у историји тек од половине шестог века и то као једно србско племе. Име Венета се губи на разне групе и места, углавном се зову Словени и Анти.» (Јордан: Гетика, 35). Пре тог времена сви савремени словенски народи се помињу као Срби, јер је то било заједничко име за све Словене. Под именом Срба подразумевају се сви Словени још у 9. и 10. веку. Ибн Рустех: „Од Атлантика до земље Гога и Магога“ су Срби. Масуди: „Срби запремају простор од централне Азије до Пиринеја. Срби су и народ Андалузије“. Под Андалузијом подразумева Шпанију. Од савремених словенских народа помињу се, пре шестог века, још и Руси, али само у оквиру Срба. Зато што су то била имена прва два, односно два главна сталежа. Помињу се још и данас Власи, професионални сточари, али се то име не односи ни на један савремени словенски народ. Име трговачког сталежа Венети је нестало. Помињу се још Боји и Рутени, али само као србска племена. Анонимус Равенатис међу Србе убраја и египатског цара Птоломеја и напомиње да је пореклом из Македоније.

            Следствено томе све што се у античком времену помиње под именом Срба припада данас свим словенским народима, па су у савременом смислу имена Срби и Словени синоними. Не може се данас озбиљно говорити о неком народу под именом Словена, о њиховој историји, вери и култури, а да се чак и не помене њихово матично име Серби, под којим су били познати неколико миленијума и под којим су остварили највећа достигнућа на пољу историје, културе и цивилизације. Нико данас и не помишља да би се савремени словенски народи требали називати Сербима. Али нико не може да оспори њихово србско порекло. Ово су добро знали учени слависти још у деветнаестом веку.

            Непризнавајући своје србско порекло сви словенски народи се искључују из великог античког историјског и културног богаства. Пошто нема никаквог заједничког словенског деловања и повезивања, предлажем један заједнички празник, који би требали да усвоје сви словенски народи. Дан календара.

            То је празник календара који почиње 5508. године с.е. и слави се 14. септембра.

ИСПОЛЗА

1. Др Јустин Поповић: Житија светих, за јуни страна 653. Издање Манастира Св. Ћелије, Београд 1975.

2. Ravenatis Anonymi: Cosmographia, Otto Zeller, Aalen 1962.

3. Daniele Farlati: Illyrici Sacri, Sebastianum Coleti, Venetus 1751.

4. Gianantonio Bomann: Storia Civile ed ecclesiastica della Dalmazia, Antonio Locatelli, Venezia 1775.

5. Епис. Др Никодим Милаш: Православна Далмација, Истина, Београд 1989.

6. Др Јован И. Деретић: Западна Србија, Сардонија, Чикаго 1995.

7. Andre Miquel: La Geographie humaine du monde musulman, Mouton Paris – La Haye 1975.

 Преузето са сајта:www.serbijana.com


Коментари

 1. play slots casino games free slots slot games http://onlinecasinouse.com/# - real casino slots

  Аутор ALONEELOR — 19 СР2020, 22:33

 2. free casino online casino games free online slots free casino games online http://onlinecasinouse.com/#

  Аутор ALONEELOR — 28 СР2020, 18:48

 3. casino games no download no registration new online casinos casino online casino free

  Аутор EnvesseEvopay — 08 ÐÐ 2020, 05:10

 4. free games online slots http://casinorealmoneyeyu.com/# - casinos online vegas free slots online goldfish slots

  Аутор geadwayBeave — 08 ÐÐ 2020, 06:40

 5. free casino slot games http://casinorealmoneyeyu.com/# vegas world free slots sugarhouse casino online vegas world free slots games

  Аутор EnvesseEvopay — 08 ÐÐ 2020, 09:57

 6. free casino games with bonus free slot games for fun no deposit casino

  Аутор geadwayBeave — 08 ÐÐ 2020, 11:13

 7. jackpot party casino slots online gambling sites free slots online no download no registration play casino

  Аутор ALONEELOR — 08 ÐÐ 2020, 13:21

 8. vegas world free slots jack online casino online casinos for us players slots casino games

  Аутор Gokeexetteorex — 08 ÐÐ 2020, 14:24

 9. pop slots free las vegas casino games free las vegas slot machines vegas casino free slot games http://casinorealmoneyeyu.com/# - free slots with no download or registration

  Аутор ALONEELOR — 08 ÐÐ 2020, 17:36

 10. hollywood casino online slots http://casinorealmoneyeyu.com/# 300 free slots no download no registration grand falls casino list of online casinos for us players

  Аутор EnvesseEvopay — 08 ÐÐ 2020, 18:57

 11. newest usa online casinos http://casinorealmoneyeyu.com/# - casino online slots 200 free slot games caesar casino free slots games free casino for fun only

  Аутор geadwayBeave — 08 ÐÐ 2020, 19:42

 12. http://casinorealmoneyeyu.com/# slots online free fortune bay casino free casino games online free blackjack games casino style

  Аутор EnvesseEvopay — 08 ÐÐ 2020, 23:18

 13. best casino slots online http://casinorealmoneyeyu.com/# - free slot machine games casino bonus codes myvegas slots

  Аутор fupininuiquenty — 08 ÐÐ 2020, 23:18

 14. mgm online casino play free vegas casino games free slots online penny slots free online

  Аутор geadwayBeave — 08 ÐÐ 2020, 23:56

 15. all slots casino http://casinorealmoneyeyu.com/# - free slots hollywood list of las vegas casinos free casino games

  Аутор Gokeexetteorex — 09 ÐÐ 2020, 08:08

 16. 100 best usa casinos with best codes http://casinorealmoneyeyu.com/# - download free casino games free slots casino games best time to play slot machines gsn casino slots

  Аутор geadwayBeave — 09 ÐÐ 2020, 08:32

 17. play casino games for cash http://casinorealmoneyeyu.com/# - list of online casinos for us players free slot play no download doubledown casino free slots

  Аутор EnvesseEvopay — 09 ÐÐ 2020, 12:36

 18. http://casinorealmoneyeyu.com/# big fish casino free online heart of vegas casino game online casino slots all free casino slot games

  Аутор geadwayBeave — 09 ÐÐ 2020, 13:06

 19. brian christopher slots vegas slots free old vegas slots

  Аутор geadwayBeave — 09 ÐÐ 2020, 17:47

 20. play online casino http://casinorealmoneyeyu.com/# - parx online casino play blackjack for free download free casino games

  Аутор geadwayBeave — 09 ÐÐ 2020, 22:35

 21. http://casinorealmoneyeyu.com/# free slots no download free casino slots play free vegas casino games free slot games

  Аутор fupininuiquenty — 10 ÐÐ 2020, 02:38

 22. vegas slots online free all free casino slot games vegas world slots

  Аутор Gokeexetteorex — 10 ÐÐ 2020, 03:14

 23. free las vegas casino games http://casinorealmoneyeyu.com/# free casino games with bonus free slots online slot machines for home entertainment

  Аутор geadwayBeave — 10 ÐÐ 2020, 03:16

 24. free online casino games http://casinorealmoneyeyu.com/# list of las vegas casinos free online games that pay real money gold fish casino slots

  Аутор EnvesseEvopay — 10 ÐÐ 2020, 07:37

 25. http://casinorealmoneyeyu.com/# doubledown casino all free casino slots grand falls casino free casino games

  Аутор Gokeexetteorex — 10 ÐÐ 2020, 08:00

 26. penny slots for free online casino bonus codes free vegas slots free online slots games http://casinorealmoneyeyu.com/# - free casino blackjack

  Аутор EnvesseEvopay — 10 ÐÐ 2020, 12:37

 27. jackpot magic slots penny slots free online free slot games with no download

  Аутор ALONEELOR — 10 ÐÐ 2020, 14:16

 28. foxwoods online casino vegas world slots firekeepers casino quick hits free slots

  Аутор fupininuiquenty — 10 ÐÐ 2020, 16:37

 29. slot games free http://casinorealmoneyeyu.com/# - casino slot free games online no download free vegas casino games zone online casino games

  Аутор Gokeexetteorex — 10 ÐÐ 2020, 17:58

 30. liberty slots casino http://casinorealmoneyeyu.com/# - las vegas casinos online betting sites old version vegas world

  Аутор ALONEELOR — 10 ÐÐ 2020, 19:05

 31. slots farm http://casinorealmoneyeyu.com/# - virgin casino online slot machine free hot shot casino slots slotomania free slots

  Аутор fupininuiquenty — 10 ÐÐ 2020, 20:58

 32. zone casino vegas world http://casinorealmoneyeyu.com/# - free slots games casinos near me parx online casino pop slots

  Аутор EnvesseEvopay — 10 ÐÐ 2020, 22:02

 33. http://casinorealmoneyeyu.com/# play free slots for fun jackpot magic slots free casino games sun moon online gambling for real money

  Аутор ALONEELOR — 10 ÐÐ 2020, 23:26

 34. play free slots for fun http://casinorealmoneyeyu.com/# - online slot machines world class casino slots caesars casino online

  Аутор fupininuiquenty — 11 ÐÐ 2020, 01:35

 35. online casino gambling hollywood casino free slot play casinos near my location pop slots casino http://casinorealmoneyeyu.com/# - best free slots vegas world

  Аутор geadwayBeave — 11 ÐÐ 2020, 02:50

 36. essay online thesis and dissertation writing term papers

  Аутор JgscThofs — 28 ÐÐ 2020, 14:14

 37. essay writing employment writing a thesis for a research paper term paper writing services

  Аутор FqfOpedy — 29 ÐÐ 2020, 14:17

 38. college essays umd mastering chemistry homework help help me write my assignment

  Аутор FnsbOpedy — 29 ÐÐ 2020, 19:45

 39. good powerpoint presentation pay for essay essay writing service cheap

  Аутор FgsPhypE — 30 ÐÐ 2020, 05:45

 40. writing a tok essay penn state college essay research paper discussion

  Аутор FsfOpedy — 02 ÐÐ 2020, 09:39

 41. college application letter 500 word essay essay cheat sites

  Аутор FtghOpedy — 02 ÐÐ 2020, 23:57

 42. short stories to write an essay on thesis statement for analytical essay do your own homework

  Аутор KwgdDuts — 03 ÐÐ 2020, 03:20

 43. canadian drug pharmacy family pharmacy discount pharmacy

  Аутор KhthDuts — 09 ÐÐ 2021, 01:33

 44. mens ed pills http://pharmacy-onlineasxs.com/ us pharmacy

  Аутор NllpPhypE — 11 ÐÐ 2021, 02:54

 45. pharma best canadian pharmacy best drugstore lipstick

  Аутор FwsxOpedy — 11 ÐÐ 2021, 03:00

 46. erectile dysfunction 24 hour pharmacy on line pharmacy

  Аутор AqwsOpedy — 11 ÐÐ 2021, 03:38

 47. tider , tinder login
  tinder app

  Аутор Tinder dating site — 29 ÐÐ 2021, 13:39

 48. how to get a prescription for zithromax zithromax online prescription zitromax 500 mg

  Аутор zithromax 500 — 14 ФР2021, 11:50

 49. erectile enhancement plaquenil mouth sores coupons for erectile dysfunction

  Аутор plaquenil sleep — 15 ФР2021, 08:20

 50. tindr , tinder login
  how to use tinder

  Аутор Charlesson — 18 ФР2021, 10:44

 51. Can clomid men put together testosterone incessantly for some? If you be affected well during the Clomid test, a 3 month or so Clomid course may help fix up natural levels of testosterone. These raises could be permanent.

  Аутор haelanclomid.com — 26 ÐÐ 2021, 23:16

 52. vidalista - http://www.vidalistahim.com/#

  Аутор vidalista 90 — 18 ÐÐ 2021, 09:46

 53. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your
  web site, how coupd i subscribe for a blog site? The account aided me a accdptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea
  https://harborbaystorage.net/
  pastillas comprar 40 pastillas https://harborbaystorage.net/

  Аутор pastillas comprar 40 pastillas — 06 СР2021, 05:04

 54. Стоматология в Москве
  https://americandental.ru/
  Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
  americandental.ru

  Аутор Aellyboype — 29 ÐÐ 2021, 10:32


Додај коментар

Powered by blog.rs