Идеологија Србског Национализма

26 ÐÐ, 2012

О ЗНАЧЕЊУ РЕЧИ "КАТОЛИЧАНСКИ" и "САБОРНИ"

Генерална — Аутор svarog @ 19:51

О значењу речи "КАТОЛИЧАНСКИ" и "САБОРНИ",

а поводом написа језуите о.Гагарина

Алексеј Хомјаков

 

Писмо уреднику листа "L'Union Chretienne"

 

 

М. Г.!

Какво год да је моје мишљење о програму вашег издања, питања која се у њему разматрају дотичу ме се у толикој мери да ја не могу остати равнодушан на полемику коју су она (питања) покренула, и на нападе на Цркву које су она изазвала. Смем се надати да нећете одбити да објавите неколико речи написаних као одговор на брошуру оца Гагарина (под насловом: "Одговор Руса Русу").

Пре него што је издата ова брошура, многопоштовани отац је рекао следеће: "замислите, браћо, у словенском преводу Символа вере реч "католичанска" замењена јенеодређеном и нејасном речју, која уопште не изражава појам свесветкости (universalite). Када певају Символ вере, милиони хришћана, уместо да кажу: "верујем у Цркву католичанску", кажу "верујем у Цркву саборну". И онда нас (тј. Латине) оптужују да кваримо символ вере!"

На ову смешну оптужбу ви сте сасвим аргументовано одговорили да реч "саборни" значи "католичански", да такав смисао има по црквеном речнику, да је у истом значењу употребљена у наслову посланице светог Јакова итд, итд. Сада, у својој брошури, о. Гагарин ставља себи у задатак да оправда своју пређашњу (оптужбу; но, пошто је притеран уза зид и разоткривен као незналица!, шта он налази да каже у своју одбрану? Ево његових речи: "Било како било, свако види да је за жаљење што символ, у облику у којем се чита у руским храмовима не садржи у себи израз у којем би смисао речи "католичански" блистао пунимсјајем".

Рецимо и да је имао разлога да жали због слабог или мањкавог превода; но да ли из тога следи да је изјави жаљења имао разлога додати узвик: "и онда нас оптужују да кваримо Символ вере!" не следи ли да је овај узвик доказ очигледне несавесности?

Али шта рећи за прву оптужбу? Чиме њу објаснити: несавесношћу или незнањем? Прва претпоставка би сама по себи била врло вероватна и чак се не би могла сматрати увредом за писца који у расправи са противницима прибегава потказивању и клевети. Ја сам му то рекао и доказао у једној од мојих брошура. Он није одговорио; није сеусудио, није могао ништа одговорити, нити ће икада смети и моћи. Позивам га да то учини. Али у овом случају ја га оправдавам: оптужба, коју је изрекао, производ је крајњег незнања; оно га је окуражило да непромишљено срља у пропаст које није ни свестан и да се, тако да кажемо, набоде на копље смртоносно по целу његову странку.

Размотримо најпре његову критику: "Руска реч (саборна) је неодређена и нејасна" Добро, рецимо да је тако; али реч којој о. Гагарин даје предност (католичка) неманикаквог смисла. Она исто ткао ништа не значи ни на француском, ни на немачком, ни на италијанском, нити на било км језику осим на грчком.

Да би се она могла разумети, неопходно ју је најпре објаснити, другим речима: превести је. А чим се допушта објашњавање, ништа нас не спречава да тим објашњењиманеодређени израз учинимо одређенијим. За шта нас, дакле, оптужују?

"Но - пребацују нам, - реч саборни се употребљава и у другим значењима; она понекад значи: синодални, катедрални, па чак и јавни (public)". Рецимо да је тако; али, зар реч "католичански" нема у грчком језику и других значења, осим оног које има у Символу? Очито отац језуита не само да не зна грчки језик, него нема у својој келији ниречник грчког језика из којег би се могао обавестити о различитим значењима која ова реч има у том једином језику, у којем она нешто значи. Питам опет: у чему се састоји оптужба?

Све ово је просто смешно; али ево озбиљне стране питања: да ли отац језуита схвата шта значи реч "католичански"?

"Она значи светски", одговара отац језуита. Светски! Али у ком смислу? - "Па то је јасно: у смислу да Црква обухвата све народе". Ја не подмећем ништа о. Гагарину, то су његове сопствене речи. Ево објашњења које он даје: "својство које понајвише недостаје источном (веро) исповедању, оно својство чији недостатак просто боде очи јесте управо католичност, светскост. Треба само отворити очи, па ће се видети да су цркве овог исповедања цркве обласне, месне, народне и да не сачињавају Цркву светску. У том погледу протестантизам је изнад њих: јер протестанте можете свугде срести, а за источне се то не може рећи".

Дакле, католичански значи " онај који припада свим народима". Али која је Црква у том случају католичанска? Где је она? У Риму? Нека ми покажу римску цркву међу Турцима, у Турској; међу Персијанцима, у Персији; међу Црнцима, у срцу Африке. Одговориће можда да је цепидлачење и да је у овом случају важан већи или мањи број лица која исповедају веру. Заиста, само најлакомисленији међу лакомисленим синовима овог века могу претпоставити да би се за тако груба одређења нашло места у Символу.

 

Већи или мањи број!

 

Добро, а шта да кажемо за оно време када је Црква била такорећи у повоју; када је цела стала у невелику просторију која је на дан Педесетнице била осветљена огњеним језицима да ли је, по вашем мишљењу она, Црква, била католична, или је у оно време то својство (светскости) било одлика паганства? А када је ислам победоносно раширио своја орловска крила од Пиринејских планина до граница Кине и држао у својим џиновским канџама мали хришћански свет, шта мислите, ко је тада био католичан: Црква или ислам? Ако се све сведе на бројно стање неће ли се испоставити да је данас будизам католичнији од Рима? Авај! У смислу који ви придајете овој речи, католични су досад само незнање и порок, који су збиља својствени свим народима и земљама.

Или ће рећи да је Црква католична и да је таква била од искони не у смислу да је фактички обухватала све народе, него у смислу да јој је то било обећано, тј. да је католична због своје будућности? Ја верујем у то, али како у том случају може бости очи сада, овог часа, одсуство нечега што ће тек доћи? Не, отац језуита није мислио на оно што је у будућности; он је имао на уму само величину садашње владавине, распрострањеност ове данашње власти и неприметно је упао у апсурд, јер је умисли ода је и данас цели свет или скоро цели свет остао римски. Њему цифре значе све.

Зато додајте протестантизму још неколико милиона следбеника и неколико нових колонија, па ће у његовим (Гагариновим) очима протестантизам добити најважнију, специфичну црту католичности. Ово произилази из његових речи.

Али Црква мисли другачије. Она познаје себе не по будућој светкости, него по другим обележјима. Ма каква да је била судбина вештаствених сила света, ма каква да су била кретања духовних сила народа, ма какви да су чак били и успеси апостолства, суштинско својство Цркве - њена католичност, ипак ни најмањ^ не би зависило од тих околности; то својство је увек било неизмениво, и остаће такво заувек. Тако га је схватао и свети Атанасије. Он није рекао: "нас је више, или даље смо се разишли по целом свету" (то би било сумњиво у односу на аријанце, и особито у односу на несторијанце који су се касније појавили); он је рекао: "ни у једној области нас нема више него аријанаца, евионита или савелијанаца; али ми смо свугде католични, свугде смо признати као такви." (Указујем на смисао речи светог Атанасија, јер ми његова дела нису при руци и не могу да наведем његове изворне речи). Овде се не ради о бројности и распрострањености, нити о светкости у географском смислу, него о нечему несравњиво вишем. "Сви ваши називи су од људске произвољности, а наш је из саме суштине хришћанства." Тако католичност схвата Свети Атанасије. Погледајмо како католичност схвата Црква.

Отац Гагарин жали што у словенском преводу Символа вере наводно не постоји израз у којем би идеја светкости сијала пуним сјајем. Нека је тако; али шта је узрок томе? Можемо ли претпоставити да преводиоци нису нашли или нису хтели да пронађу израз због чијег одсуства он толико тугује? Да ли је словенски језик био толико сиромашан, или преводиоци нису знали да се користе његовим богатством? Рецимо најпре нешто о преводиоцима. Од самог почетка словенски првоучитељи су желели да народу кога су призивали Христу, подаре превод Светог Писма. Да и је вероватно, да ли је могуће да они нису на самом почетку превели и Символ вере? Додуше, ми немамо њихове оригиналне списе; али ван сваке сумње је да превод који користимо јесте њихово дело. А ове првоучитеље. Кирила и Методија, који су Грци по рођењу, али су у то време још увек били у општењу са Римом, латинствујући, иако сасвим неосновано, присвајају као своје. Зато они и у очима оца Гагарина треба да имају одређени ауторитет. Баш они су одлучили да грчку реч католичански преведу речју саборни, тако да по овој другој можемо судити и о томе како су они схватали оригинални израз. Природно се намеће питање: да ли је у словенском језику постојала реч која би потпуно одговарала појму свеобухватности? Могли бисмо навести неколико таквих речи, али биће довољно указати на две: светски и васељенски. То је довољно да бисмо се уверили да је постојало довољно речи које би предале овај појам.

Прва од наведених речи (светски) среће се у веома старим песмопојима; древност друге (васељенски) такође је несумњива; она се употребљава када се говори о Цркви, за изражавање њене свеопштости (васељенска Црква) и када се говори о саборима (васељенски сабор). Дакле, ове би речи користили први преводиоци за превођење речикатоличански, да су овој придавали значење светскости. Свакако, ја не поричем да реч καθολικοζ  (од κατά и ολαпри чему се подразумева έθνη - народи или друга истородна именица) може имати и значење светскости; тврдим, међутим, да је словенски првоучитељи нису тако разумели. Њима ни на крај памети није било да Цркву одређују географски или етнографски. За такво одређење (дефиницију) очито није било места у њиховом богословском систему. Они су се зауставили на речи саборни; саборизражава идеју сабрања не само у смислу пројављеног, видљивог сједињења многих на одређеном месту, него и у општијем смислу свагдашње могућности таквог сједињења.

Другим речима, изражава идеју јединства у мноштву. Дакле, очигледно је да реч καθολνκζ по схватању двојице великих служитеља Речи Божје које је Грчка послала Словенима происходи не од речи κατά и ολα, него κατά и όλον; јер ката често изражава исто што и наш предлог по, на пример: κατά Ματθαίον κατά Μαρκονπο Матеју, по Марку.

Црква католичанска је Црква по свему, или по јединству свих καθ όλον των πιδτεψωντων, Црква слободног једнодушја, једнодушја потпуног, Црква у којој су ишчезле народности, у којој нема ни Грка ни варвара, нема разлике у положају, нема ни робовласника ни робова; она Црква, ο којој је пророковао Стари Завет и која је остварена у Новом Завету, - једном речју, Црква како ју је одредио свети апостол Павле. Не усуђујем се рећи: да ли им је дубоко познавање суштине Цркве, поцрпено са самих извора истине у школама Истока, или још узвишеније надахнуће, ниспослато од Онога, Који је Једини, "Истина и Живот" дошапнуло да су Символу вере реч католичански преведу речју саборни; али смело тврдим да та једна реч садржи у себи целокупно исповедање вере.

Римљани, ви који присвајате словенске првоучитеље, одреците их се што пре! Ви који сте разорили једномислије и јединство, изменивши Символ, без учешћа и савета ваше источне браће, како бисте и могли да се усагласите са одређењем Цркве које су нам завештали Кирило и Методије? Оно вас осуђује. Останите ви при вашим претензијама на географску, светску распрострањеност: Даље ви и не можете. Нека при том појму остану и реформисти, које сте ви родили, јер би у истинском значењу речи "католичански" и они нашли себи осуду. Апостолска Црква у деветом веку није Црква ни καθ  εκαδτον  (по схватању сваког појединачно), нити Црква κατά τον επιδκοπον τηζ Πωμηζ (πο схватању римског епископа) као што је то код Латина; она је Црква καθ όλον (πο схватању свих у њиховом јединству), Црква каква је била до западног раскола, и каква је она остала и до данас код оних које је Господ сачувао од раскола: јер, понављам, тај раскол (римски) је јерес против догмата ο јединству (јединствености) Цркве.

Ето, м. г., на који начин је незнање оца Гагарина, тако да кажемо, натакло га на копље Кириловог и Методијевог сведочења. Свакако, он није био свестан ни опасности којој је сам себе изложио, ни тог оруђа које је сам дао у руке против своје партије. Рим бива осуђен сведочењем оних, које он сам, иако неоправдано, прибраја својим мисионарима. Уместо што ломи своје слабашне зубе ο камену чврстоћу Цркве, о. Језуита би боље поступио да се лати проучавања истине, коју је он услед незнања изневерио.

По годинама својим он још није престар за учење, а још мање за покајање.

 

Примите, м. г., уверавање и остало.

 

Превод са руског:

Родољуб Лазић

„Св. Кнез Лазар 4/1995

  

преузето из књиге

"Православна Црква и римокатолицизам - од догматике до аскетике"

стр. 118-122

 


Коментари

 1. Поздрав цјелокупној јавности , Здраво , моје име је Јаницес валлоцкс од Хоусто текас.И дошао на овај сајт да деле добре радове Нативе доктора ( пропхетбаз ) . Никада нисам веровао у љубав , новац или магије магије док ја мислио ово моћно спелл ​​тоцак када сам отишао у Африку у децембру прошле године на пословном путу . Он је заиста моћан и он може да вам помогне да баци чини да врати љубав донесе једну ` с гоне изгубљене , лоше понаша , љубавник у потрази за неке један да те волим , новац богатство , Виннинг лото број , враћа изгубљено љубавника , Врати изгубио новац и магија новац чаролија за добар посао , И `м сада срећан и живе сведочење јерчовек сам желео да се ожени ме оставио 2 недеље пре нашег венчања и мој живот је био наглавачке јер наш однос је био годинама .. ја стварно Волела га је , али његова мајка је била против нас и да није имао добар плаћен посао . Дакле, када сам мислио ову правописа тоцак , ја му рекао шта се догодило и објаснио ситуацију ствари на њему .. У почетку , био сам неодлучна , скептични и сумњичави , али само сам га дао пробати . И у време када 5даис сам се вратио у Тексасу , мој дечко ( сада мој муж , др Валлоцкс ) ме назвао и извинио се да је све решено са својом мамом и породицу , а он је добио новог интервју за посао , тако да би требало да се венчају и ја дао родила близанце над био сам излечен од ХИВ-а .. Нисам `Т верујем да цосправописа тоцак ме само питао за моје име и име моје момке и све сам хтела да је он то урадио за мене ... Ми смо срећни у браку сада и мој муж је такође добио нови посао и наши животи постали много боље и ми смо постали веома богати . У случају да неко треба да правописа тоцак за неку помоћ , Емаил га на ову емаил адресу : ( пропхетбаз@гмаил.цом ) ...... надам се да вам помаже. Пожури сада и контактирати га сада преко е-маил адреса : ( пропхетбаз@гмаил.цом ) .. Хвала вам много и ја сам врло срећан сада .. Јаницес валлоцкс

  Аутор jane — 25 ÐÐ 2014, 15:46

 2. Да се ​​правилно представим, ја сам г. Мицхаел Бенсон, приватни зајмодавац, дајем минимални зајам у износу од 5.000 долара или његов еквивалент у другим валутама на било који износ кредита уз каматну стопу од 3%, ово је финансијска прилика за ваш врата, брзо узмите кредит од 2018. године. Има толико људи који траже финансијске прилике или помоћ око угла и на местима, па чак и тада не могу добити, али овде је. Могућности финансирања на вашим вратима и, стога, не можете себи приуштити да пропустите ову прилику. Ова услуга је намењена људима, компанијама, привредницима и женама и доступност сваке количине коју желите добити више информација. Контактирајте нас путем е-поште: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM
  Образац за кредит и вратите је.

  Пун назив .................

  Приватни број телефона ................

  Земља ..................

  Адреса ...............

  Држава ...............

  Иеарс ..............

  Пријавили сте се прије или не. .............

  Држава ..............

  Потребан износ кредита. ..................

  Период зајма ...............

  Занимање .................

  Месечни приход .....................

  Уважавајући ове детаље ми ћемо вам послати наш договор са распоредом надокнаде, а ако прихватите Услове и услове, можете добити кредит након што је одобрен, у зависности од тежине, хитности и поверења које имамо за вас.
  Чекам ваш брз одговор.

  С поштовањем,

  Мицхеал Бенсон

  Аутор Micheal Benson — 26 ÐÐ 2018, 10:50

 3. cbd oil oral or topical for back pain walmart cbd oil for pain cbd oil topically for pain https://cannabidioloilforpain.com/

  Аутор DonUtema — 28 ÐÐ 2020, 02:14

 4. navigate to this website look here consultant http://lin2.ru/

  Аутор AliceUtema — 06 СР2020, 19:21

 5. cbd oil brands recommended cbd oil dose cbd oil for sale walmar https://cannabidioloilbenefits.com/

  Аутор AliceUtema — 08 ÐÐ 2020, 20:01

 6. cbd oil with terpenes does cbd oil help anxiety jade ultra cbd oil review https://cannabidioloilbenefits.com/

  Аутор DonUtema — 08 ÐÐ 2020, 21:24

 7. canadian pharmaceuticals online canada pharmacy canada pharmacy http://supermarketpharmacysummit.com/ This Site

  Аутор PharmacyUtema — 12 ÐÐ 2020, 20:46

 8. big mountain pharmacy canada canada online pharmacy canada pharmacies prices https://supermarketpharmacysummit.com/

  Аутор CAUtema — 15 ÐÐ 2020, 14:43

 9. cbd oil sold sherman texas rush limbaugh cbd oil what is cibdol cbd oil used for http://cannabisoil24.com/

  Аутор CAUtema — 17 ÐÐ 2020, 01:50

 10. prednisone for hydrocele drug interaction prednisone mycophenolate does prednisone interact with echinacea https://judpharma.com/

  Аутор CAUtema — 21 ÐÐ 2020, 02:30

 11. prednisone for sale prednisone and the kiddneys diagnostic tests for prednisone https://judpharma.com/zz3968.htm

  Аутор CAUtema — 21 ÐÐ 2020, 23:55

 12. where should i buy tadalafil 2018 street value 20mg tadalafil tadalafil tablets https://usorganicpharmacy.com/

  Аутор CAUtema — 23 ÐÐ 2020, 04:10

 13. peptide warehouse sildenafil citrate sildenafil headaches and deaths sildenafil picture https://fortunegraphite.com/

  Аутор CAUtema — 27 ÐÐ 2020, 04:24

 14. for hims reddit sildenafil sildenafil pah cilostazol vs sildenafil https://fortunegraphite.com/

  Аутор CAUtema — 27 ÐÐ 2020, 09:09

 15. sildenafil davis pdf dizzy feeling from sildenafil sildenafil generic brands https://upharmacy24.com/

  Аутор CAUtema — 29 ÐÐ 2020, 04:22

 16. advice click here now view website http://soulserv.ru/ review

  Аутор PharmacyUtema — 02 ÐÐ 2021, 02:13

 17. see here now at bing one-time offer http://allair-in.ru/

  Аутор CAUtema — 02 ÐÐ 2021, 14:11

 18. visit your url my site check my blog http://safecar16.ru/

  Аутор CAUtema — 03 ÐÐ 2021, 01:11

 19. try this out Bonuses conversational tone http://www.ctma.ru/

  Аутор CAUtema — 03 ÐÐ 2021, 12:29

 20. official source click here to read check out the post right here http://give-all.ru/ why not look here

  Аутор PharmacyUtema — 03 ÐÐ 2021, 19:05

 21. read review advice had me going http://www.travelreviews.ru/

  Аутор CAUtema — 03 ÐÐ 2021, 23:23

 22. why not try here try here see http://acl-russia.ru/

  Аутор CAUtema — 04 ÐÐ 2021, 10:15

 23. dig this click for source our website http://gepatitunet71.ru/ pop over to this web-site

  Аутор PharmacyUtema — 05 ÐÐ 2021, 11:45

 24. important source Learn More official statement http://lionelly.ru/

  Аутор CAUtema — 05 ÐÐ 2021, 17:01

 25. site web Going Here visit http://greensiem.ru/

  Аутор CAUtema — 06 ÐÐ 2021, 03:04

 26. click reference Website click http://mclaren-f1.ru/

  Аутор CAUtema — 06 ÐÐ 2021, 13:31

 27. agree with visit the site try this website http://modeleani.ru/

  Аутор CAUtema — 06 ÐÐ 2021, 23:49

 28. get more information sneak a peek at this website navigate to this website http://crazyavtoo.ru/

  Аутор CAUtema — 07 ÐÐ 2021, 10:13

 29. website link find more this hyperlink http://only-avto.ru/

  Аутор CAUtema — 07 ÐÐ 2021, 21:51

 30. try this have a peek here the advantage http://liyalo.ru/

  Аутор CAUtema — 08 ÐÐ 2021, 21:38

 31. see this why not find out more at yahoo http://restart-dnr.ru/

  Аутор CAUtema — 09 ÐÐ 2021, 09:26

 32. what is tinder , tindr
  what is tinder

  Аутор Tinder dating site — 27 ÐÐ 2021, 19:16

 33. sildenafil tablets 50mg buy https://eunicesildenafilcitrate.com/ sildenafil 50 mg price

  Аутор sildenafil canada generic — 24 ÐÐ 2021, 06:56

 34. order tadalafil https://elitadalafill.com/ tadalafil dosage

  Аутор tadalafil 30 mg — 24 ÐÐ 2021, 17:52

 35. chlorowuine didier raoult coronavirus chloroquine amazon

  Аутор india coronavirus — 11 ÐÑ 2021, 01:22

 36. chlorodine https://chloroquineorigin.com/# hydroxychloriquin

  Аутор hydroxychloroquine drug class — 22 ÐÐ 2021, 01:03


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs