Идеологија Србског Национализма

ПРАВОСЛАВНО ХРИШЋАНСТВО СРБСКОГ СТИЛА И ИСКУСТВА

Генерална — Аутор svarog @ 13:09

                   ПРАВОСЛАВНО ХРИШЋАНСТВО

                  СРБСКОГ СТИЛА И ИСКУСТВА

 

Видљива природа је материјална пројекција нематеријалних,невидљивих мисли Божјих.А човек?-Човек је то исто и нешто далеко више од тога:човек је видљива појекција невидљивог лика Божијег...Та боголикост је оно што човека диже изнад свих бића и ствари,изнад свих анђела и арханђела,диже и уздиже до самог Бога...На тајанственој граници између два света стоји благи Господ Христос и сваку душу коју шаље у овај свет обдарује прекрасним ликом својим.Зато је сваки човек по природи христолик,по природи христоносац.

  Свети Сава је први од Срба обрадио и разрадио у себи свето,еванђелско осећање света...Растковско усхићено око говорило је његовом узбуђеном срцу:чуј,из сваке твари бруји помисао Божија,а из свих твари скупа –бруји бођанска симфонија мисли Божијих...Васиона је чаробни храм у коме обитава Бог кроз мисли своје,а човек је свештеник у том храму,свештеник и првоевештеник.Сваки цветић је мирисна кадионица пред Богом,а свака птичица-раздрагани члан свеколиког хора који неућутно славослови Творца светова.

  Ти то не осећаш?Повери се Растку,и осетићеш...Пођи са њим од једне твари до друге,од једног бића до другог,и загрејан његовим осећањем света,ти ћеш осетити,несумњиво осетити ову основну растковску истину о свету:свака твар је чувар по једне мисли Божје:

Отуда је свака твар-мало еванђеље Божје,јер проповеда Бога...

Све има свој божански смисао,божански циљ,божанску вредност,све-сем греха,сем зла.

  Прво начело светосавске философије света јесте:свет је богојављење.А друго човек је богослужење.Богојављење је природа света,а богослужење циљ света...По светосавском схватању:човек и није друго до-свештенослужитељ.Он непрекидно служи Богу:и мислима,и осећањима,и речима,и делима...

Најбоље се и најсавршеније служи Богу када се живи по Еванђељу Богочовека Христа.Свети Сава је свим бићем својим и мислио и осећао и делао и живео по Еванђељу Христовим,и тако постао и занавек остао,најмудрији и највећи србски филозоф,који је србској души открио вечни божански смисао и света и човека.

Порекло свега светосавског јесте дакле,Богочовек и нико други и ништа друго...Све што је светосавско,своди се на богочовечанско,на еванђелско...Све светосавске вредности,од прве до последње,изводе се из Христа,и своде се на Христа.Светосавље,као комплекс светосавских идеја и као комплекс светосавских метода,извире из Христа и Његових Еванђеља...Тако је Христос са Својим Еванђељем,главна стваралачка сила наше историје.

  А Свети Сава је у историји нашег народа највећи и најдаровитији неимар богочовечанског прогреса...За Светог Саву прогрес је ово:стећи Господа Христа,и на тај начин савладати грех и смрт у себи и у ближњима око себе...У нашој народној он је увек био и занавек остао највећи и незаменљиви народни вођ наш из смрти у бесмртност,из овог пролазног живота у живот вечни.

  Пуноћу и савршенство своје личности човек постиже кроз сједињење са Богочовеком.Богочовечштво је једина категорија,кроз коју се појављује сва многструка делатност православне културе.Почиње се од Богочовека,а завршава идеалним,интегралним,обогочовеченим човеком.

  Ви настављате свето дело Светога Саве,ви стварате православну културу,ви изграђујете,улепшавате,обесмрћујете и своју душу и душу нашега народа,знате ли када?-Кад светосавски верујете у Господа Христа,кад Га растковски волите,кад Му се светосавски молите,кад постите,кад чините милостињу,кад изгоните грехе из себе,кад светосавски волите свој народ и кад благосиљате оне који вас куну,кад добро чините онима који вас,мрзе,кад се Богу молите за оне који вас гоне.Једном речју:кад испуњујете Еванђеље Христово.

Знате ли шта значи бити светосавски православан?То значи непрекидно се борити са страстима и гресима у себи и у свету око себе.

Са среброљубљем се бори се -сиромаштвом;

Са похотом бори се-постом и молитвом;

Са гневом бори се-кротошћу;

Са смрћу-бори се бесмртношћу;

Са ђаволом бори се-Богом...

Кад мислиш мисао чисту и свету,знај-ствараш светосавску културу.Свако твоје племенито осећање,свако твоје еванђелско дело,свака твоја добра жеља-неимар је светосавске културе!

Циљ народа као целине,исти је што и циљ појединаца:

Оваплотити у себи еванђелску правду,љубав,светост,постати ,,свети народ``,Божји народ``(I Петр.2:9-10 и 1:15-16),који својом историјом објављује божанске вредности и врлине,Свети Немањићи су тако схватали и народ и државу;и на томе неуморно радили најпре они сами,па за њима и са њима сав србски народ...

Савест Србског народа су Светитељи,на челу са Светим Савом.А та савест нашег народа стално упућује свима Србима у свим вековима једну молбу,један савет,један завет нека вам свима,и убогима и богатима,и младима и старима,и писменима и неписменима,закон буду-еванђелске врлине!Буде ли тако,србски ће народ савладати све смрти у свим световима,и ништа му неће моћи наудити,ништа,ништа,ништа!

 

АРХИМАНДРИТ ЈУСТИН ПОПОВИЋ


Powered by blog.rs